Medlemsblad No 2, 2018

Hejsan alla 292 medlemmar.

Länk till medlemsblad.pdf

Ja, faktum är att vi nu för första gången har kommit ner under ”den magiska” nivån 300 medlemmar. Det är ju ingen katastrof, och inte heller så underligt – flertalet nyblivna pensionärer är inte lika intresserade som vi var när vi gick i pension, och medelåldern stiger stadigt i klubben.
Som tur är märks det inte på våra aktiviteter, nyss samlades exempelvis 108 radioveteraner på vårt årsmöte på Electrum, och våra utflykter blir nästan alltid fullbokade. Fortsätt så!!!

Och då kör vi väl igång med lite färska aktiviteter, nämligen

Studiebesök på Ulriksdals slott onsdagen 15 augusti 14.00
Varmt välkomna till Ulriksdals slott med samling i vestibulen.
Slottet uppfördes ca 1640 för en av landets mäktigaste män, riksmarsken Jacob De la Gardie. Efter byggherren kom slottet ursprungligen att heta Jacobsdal.
Under första hälften av 1700-talet fick slottet sitt nuvarande utseende.
Vid 1700-talets mitt disponerades slottet av kung Adolf Fredrik och drottning Lovisa Ulrika och vid denna tid inreddes en slottsteater i det gamla beridarehuset som kom att få namnet Confidencen.
Ulriksdals slott förknippas i hög grad med kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise.

Till Ulriksdal slott kommer man med pendeltåg till Ulriksdals station och därefter buss 503 som stannar vid Ulriksdals värdshus.
Besöket tar ca 1 timme och är kostnadsfritt för medlemmar . Medföljande betalar 100kr i mån av plats.
Anmälan sker senast 8/8 till Sören på mail soren.ahlstedt”at”hotmail.com eller med SMS till 070 9378472  

Efterlängtat återseende av ”Med blågula ögon” torsdagen 13 september 10.30 på biograf Grand, Sveavägen 45
Som många av er säkert vet så har Anders Hanser under det senaste året varit tvungen att avveckla sin lilla biograf. Vi har ju varit en av hans trogna kunder, med tio besök under lika många år.
Hans bild- och filmvisning har nu flyttats över till olika biografer, däribland Grand, som dels har en mycket större filmduk och dels kan ta många fler besökare.
Vi kommer denna gång att starta med att återse hans bildspel/film ”Med blågula ögon” som är  en resa från Smygehuk till Kebnekaise till musik av Benny Andersson och tal av Max von Sydow. Den är utökad sedan vi såg den i november 2008, och man kan bara konstatera att Sverige har aldrig varit vackrare.
Efter en paus med förfriskning kommer sedan ytterligare en panoramaföreställning, nämligen ”Bortom de blånande bergen” med Dalarna i allmänhet och Siljansbygden i synnerhet, för-  medlad av den mycket folkkäre Kalle Moraeus i tal och musik.
Anmälningar till Leif lassonleif”at”gmail.com (eller SMS 070 5440397) senast måndag 27/8. För första gången kan vi även ta emot era anmälningar för familjemedlemmar, vänner och bekanta, minimiantalet är nämligen 40.
Det subventionerade priset för medlemmar är 100 kronor, övriga betalar 190 kronor, och vi vill ha in pengarna på plusgirokonto 602 60 19-7 i samband med anmälan.

Höstfest på Electrum i Kista preliminärt under veckan 8-12 oktober.
Vi har ju nu haft båda våra stora klubbmöten (höst-mötet 2017 och årsmötet 2018) på Electrum. Kommentarerna från er medlemmar har varit lite varierande, men slutsatsen är att läget i Kista och lokalen är fullt acceptabla.
Det sorgliga är att vi har hamnat på en helt ny (och hög) kostnadsnivå för dessa möten.
På Microhof  tyckte ägarna Lasse och Kalle att det var kul att göra gamla Ericssonkompisar en tjänst, och fakturerade därför bara det som behövdes för att ge dem en marginell vinst. Electrum ser oss som en ny trevlig kund och jobbar med sina normala ”marknadsmässiga” marginaler. Detta innebär att dessa två möten nu gör av med hela 85% av våra inkomster.
Vad vi planerar är därför att låta deltagarna betala en hundralapp var (i förskott) för höstfesten men ingenting för årsmötet. Denna hundralapp skulle motsvara en tredjedel av klubbens kostnad per medlem och göra att ”bara” 75% av våra inkomster går till de två mötena.
Vi vill mycket gärna få höra vad medlemmarna tycker om denna plan –
per mail till Leif lassonleif”at”gmail.com

Rent praktiskt kommer i fortsättningen vår nya styrelsemedlem Margareta Ahlqvist att hantera våra två stora årliga möten.
Ulla har med stor bravur arrangerat de senaste 10, men känner nu att hon bara vill vara med och njuta av umgänget med alla kompisar.

Margareta berättar följande om sig själv:
Efter 12 år som sekreterare på ett transport- och speditionsföretag, kom jag till Ericsson hösten 1983, där jag anställdes som sekreterare på Projekt MK14. Efter det att MK14 avslutats, har jag varit sekreterare/assistent inom olika organisationer fram till 2009, då jag gick i avtalspension. Numera är jag ålderspensionär och ägnar fritiden till barn/barnbarn, resor, friluftsaktiviteter såsom orientering, golf, cykel, skidor, skridskor och promenader, samt träning på Ericssons fd anläggning Valhall i Kista. Jag är också sekreterare i Ericssons förnäma idrottsklubb ESIK sedan ca 20 år.

Och till sist kommer en liten nyhet, direkt från årsmötet:
Mot bakgrund av att antalet medlemmar för första gången nu understigit 300, att våra tillgångar gradvis krympt (planerat) under 2017 samt att medlemsavgiften har varit oförändrad under mer än 15 år så framkom ett förslag från medlemmarna om en höjning från 2019 till 200 kronor.  Medelst handuppräckning visade sig detta förslag ha stor majoritet, varför förslaget alltså godkändes av årsmötet (helt enligt våra stadgar).
Vi i styrelsen har dock kommit fram till att en bättre och rättvisare lösning är vårt förslag att medlemmar som vill vara med på möten betalar en viss del av kostnaden. Detta skulle i så fall ersätta höjningen av årsavgiften – och alla kommentarer är alltså mer än välkomna.

Kista 2018-04-26
Bosse, Elisabeth, Hans, Helene, Leif, Margareta, Pieter, Olle och Sören.

Nästa Medlemsblad beräknas komma ut under augusti månad

Webb adress: www.radiobolagetsveteranklubb.com     E-post: Radiobolagetsveteranklubb.com