God fortsättning på det nya året.

Länk till medlemsblad.pdf

Årets första RVK-aktiviteter, Riddarhuset och Postmuseet var mycket populära, och vi påminner härmed (helt onödigt??) om årets absolut mest populära möte, nämligen:

Årsmötet med middag onsdag 21 mars med start 16.00 på Electrum, Plats: Kistagången 16  i Kista.

Vi startar som vanligt årsmötet med en liten välkomstdrink och sedan följer vårt snabba officiella möte med sedvanlig agenda (se förra medlemsbladet för detaljer).
En ny liten ”rutin”: Vi kan inte längre kopiera upp de dokument vi vanligtvis tillhandahåller vid mötet (Ericsson har stängt vår användning av kopiatorerna) – så vi kommer att maila ut dessa dokument i förväg till de som anmält sig. 

Och efter själva årsmötet serveras som vanligt en välsmakande buffé och drycker som klubben bjuder på.

Anmälan till årsmötet senast 13 mars till Ulla Knutsson – 90knutsson@telia.com (eller SMS 070-3788829).
Anmäl er i gärna i god tid, så att vi vet hur uppslutningen blir – det går alltid att avanmäla sig om tidsproblem uppstår.

Förslag till årsmötet skall vara styrelsen tillhanda senast 8 mars. Valberedningen (Börje Blomroos 08-369723 och Conny Dahlfors 070-8655170) ser alltid gärna förslag till nya krafter i styrelsen. Totalt 5 styrelsemedlemmar skall omväljas eller ersättas.

Vi ser verkligen fram mot detta årsmöte på Electrum, för den nyligen avnjutna höstfesten visade sig vara en stor succe’.
Hela 113 medlemmar hade trotsat det vidriga höstrusket och umgicks under ett antal timmar samtidigt som härliga lyxlandgångar och diverse goda drycker förtärdes….

Därefter kör vi repris på ett besök som vi gjorde redan år 2011, och som efterfrågas med jämna mellanrum, nämligen:
Besök Museet Kvarnvikens Kvarn onsdag 25 april 14.00
Adress: Kanaans väg 51 Bromma

Kvarnvikens kvarn och såg som finns idag och de flesta byggnaderna i Kvarnviken uppfördes 1882 på på initiativ av ”snuskungen”  Knut Ljunglöf, som hade sin bostad, Ljunglöfska slottet i närheten. Kvarnen byggdes som en handelskvarn och var mycket modern för sin tid. Drivkraften var en vattenturbin tillverkad av James Leffel, Springfield Ohio, USA. Som reserv fanns en ångmaskin att tillgå, men nu för tiden körs vid visningen en Bolinder-Munktell  traktordiesel . Bredvid kvarnen fanns en såg. Ljunglöf  hade hoppats på stordrift i Kvarnviken, men så blev det aldrig. Kvarnen betjänade bara gårdarna i omgivningen och driften lades ner 1950.
Med bil hittar du enklast Kvarnvikens kvarn genom att svänga av Bergslagsvägen (275) mot Blackeberg vid Råckstarondellen. Sväng direkt höger till Grimstagatan och sedan efter 50 m sväng vänster in på Kanaans väg. Följ skyltar mot kvarnen – det finns gott om P-platser.
Åker du kommunalt så är det c:a 15 minuters skön promenad från Blackebergs T-station.

http:www.kvarnvikensmuseum.eu

Föreningen bjuder på besöket och fika direkt efter visningen, max 30 deltagare får plats.
Anmälan senast 13 april till Leif Lasson, lassonleif@gmail.com eller 070 5440397 (SMS)

Visning av Vaxholms Fästnings Museeum tisdagen 29/5 14.00
Varmt välkommen till museet som skildrar försvaret av Stockholms skärgård o Vaxholms fästnings spännande historia under en omvälvande tidsperiod av 500 år. Vaxholms fästnings historia inleddes i början av 1500 talet med ett blockhus på Vaxholmen byggt av riksföreståndaren Svante Nilsson Sture. I enlighet med Riksdagens beslut i Västerås 1544 uppdrog Gustav Vasa 1548 åt ståthållaren på Stockholms slott att uppföra en ny o kraftigare fästning , samt att blockera sundet Oxdjupet med sten.
I de vackra källarvalven under museet finner du också utställningen ” Livet på Kastellet” som fokuserar på de människor som levde  i ”fästningens skugga” år 1890, nämligen pigor, tvätterskor o kronoarbetskarlar.

Vi träffas tisdagen 29/5 13.45 vid linfärjan Vaxholm -Kastellet från hotellhörnan kajplats 9 .
Biljett om 20kr ToR köps i automat vid färjeläget. Båten avgår 14.00. Det blir en guidad visning ca 75 min .
Till Vaxholm kan man ta buss 670 från Östra Station ( T-bana Tekniska Högskolan ) eller ta båt Waxholmsbolaget från Strömkajen utanför Grand Hotel.
Max antal personer för guidningen är 30, klubben står för kostnaden för medlemmarna. Medföljande vänner o anhöriga  ( i mån av plats ) betalar 125kr.

Anmälan senast 21/5 till Sören Ahlstedt på mail soren.ahlstedt@hotmail.com eller med SMS till 070 9378472
http://www.kastellet.com/lokaler/kastellet/

  

Confidencen, kom och lyssna på historien om Confidencen, Ulriksdals slottsteaterden 12 juni kl 14.
Plats: Slottsallén 3, 170 79 Solna

Efter mer än två hundra år i dvala är Confidencen, Sveriges äldsta rokokoteater, åter en levande teater. Den förfallna salongen har återfått sin glans och fylls åter med förväntansfull publik. Vi har fått möjlighet att besöka Confidencen och ta med er på en guidad visning av teatern.  Guidningen tar ca en timme. För er som vill kan vi efter visningen promenera över till Ulriksdals Värdshus för kaffe eller te och en pratstund. Till Confidencen tar man sig enklast med pendeltåg till Ulriksdals station och därefter buss 503 som stannar vid Ulriksdals Wärdshus.
Besöket är kostnadsfritt för medlemmarna, kostar 60:- för medföljare (i mån av plats).

Anmälan senast 4 juni till: Elisabeth Ernow-Patay
Mail: elisabeth.ernowpatay@gmail.com
SMS: 0707889508

 http://www.confidencen.se/

  

Kista 2018-02-15
Bosse, Elisabeth, Hans, Helene, Leif, Pieter, Olle, Sören och Ulla.

Nästa Medlemsblad beräknas komma ut under april månad

Webb adress: www.radiobolagetsveteranklubb.com     E-post: Radiobolagetsveteranklubb.com